onsdag 9 mars 2011

Tryffelmiddag

Ja, det kan ju tyckas lite överdrivet att servera tryffel till en hel italiensk middag med antipasto (förrätt), primo piatto (ofta risotto eller pasta), secondo (huvudrätt) och en avslutning med formaggio (ost) med något sött till. Man kan dessutom inleda tillställningen med aptitretare med tryffel. Tanken är fullt möjlig att leka med och innebär ändå olika typer av kombinationer. Till och med till kaffet blir det tryffelsvamp! Till all denna tryffel ska man förstås dricka av vinerna från tryffelns härkomst. 

Det här är ingen avancerad meny med avancerad matlagning och jag kanske inte skulle välja att fullfölja den under en och samma kväll, men kolla här:

Crostini med tryffelkräm av 99 % tryffel, crostini med tapenade (olivröra) med tryffel - drick Langhe Arneis Vigne di Hortensia

Carpaccio med olivolja med tryffel, grillad sparris med parmesankräm med tryffel, frittata  (omelette) med tryffelsalt och zucchini – drick Dolcetto d’Alba Madonna di Como eller fortsätt med Arneis.

Risotto med tryffel, grädde, smör, pecorino (fårost) och lök – drick Dolcetton eller Barbera d’Alba Monpiano.
Helstekt kalvfilé med tryffelsmör och sallad med balsamvinäger med tryffeljuice – drick Langhe Nebbiolo Argante eller Barbaresco San Cristoforo.                                      
  
Robiola av får-och getost med acaciahonung med tryffel – prova med Moscato d’Asti D’Ampess, annars fortsätt på rödvinet från huvudrätten.

Moscato, eller kaffe och chokladtryffel med tryffel!

Buon appetito!

Anna

PS. En del av tryffeldelikatesserna finns hos Grand Deli i Lund, 
Bengtssons Ost i Helsingborg, Systrar och bröder och DOC Piazza i Malmö. 
Vid frågor: info@ciaoalba.se 

2 kommentarer: