lördag 5 mars 2011

Alla dispensa del convento - I klostrets skafferi

Alla dispensa del convento … Kanske ser det ut som ett långt och komplicerat namn på en chark- och ostbutik, men kloster och munkar som kärleksfullt producerar sin egen mat och fyller skafferiet med bara det ursprungliga och bästa, står som goda symboler för den här delikatessbutikens strävan. 
           
Butiksinnehavarna Rita och Pippo driver butiken med varor av högsta kvalitet. Varans ursprunglighet och frihet från kemiska tillsatser är viktiga att ta hänsyn till vid egna inköp och försäljning. Förändras bara något litet i produktionen för en vara känner de båda det omedelbart på smaken, och är de då inte nöjda med den letar de strax upp en annan producent med
en vara som är likvärdig den ursprungliga. 

Bara det bästa är gott nog! Här hittar man den bästa lufttorkade skinkan, den bästa lagrade salamin, den bästa toman, det bästa … allt. 

(Lite förbryllande är det med begreppet för osten, men tuma är en liten rund ost i Piemonte och toma är en större rund ost, enligt Pippo.) 


Kanske finns här några av Albas bästa människor också. Rita förmedlar en verklig mänsklig värme – henne känner jag en sann samhörighet med  – och Pippo, systersonen är en snäll, hjälpsam spillevink, som har koll på läget vad gäller både ostar och korvar och allt möjligt annat. Pippo har arbetat med ostproduktion och har showat ute på Via Maestra under marknadsdagarna med hur man klyver en hel 
parmesanost i mindre bitar, som i ett trollslag.
 

Båda har varit involverade i Slow Food-rörelsen (www.slowfood.se/) och Pippo är det fortfarande. De döljer inte i butiken vad de inte har röstat på politiskt och är överens om att Berlusconi är en pajas och en ren och skär skam för Italien. Vad gott har han gjort?

Jag köper alltid hem flera salamikorvar - älskar den tillplattade lagrade, lite torrare - och ett par ostar med mig hem därifrån. Robiolan, som syns i det här inläggets andra bild, och som är gjord av ko-, får- och getmjölk, är ett måste till både mig och dottern. Kanske slinker en burk helt kemikaliefritt tillbehör med osten ner i påsen. Den absolut bästa prosciutto crudo (lufttorkade skinkan) får också plats i resväskan. 


Hos Rita och Pippo får man bara det bästa …


Anna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar