tisdag 11 januari 2011

Alltid aptitretare

Det ser inte riktigt likadant ut överallt. I Ligurien har jag t ex oftare serverats nötter, salta kringlor eller brödkrutonger brynta i rikligt med olivolja, salt och vitlök. Smaskens till en kall öl! Men det är så gott som garanterat att något tilltugg serveras i varje bar med självaktning, åtminstone i Alba. 

När jag har varit i Alba i längre perioder har jag vid flera tillfällen suttit i den ljumma eller alldeles för varma sommarkvällen på någon bars uteservering, druckit två glas vin och fått hyfsat med tilltugg till varje glas. Jag har ibland inte behövt eller velat gå och äta efteråt eller orkat laga till något själv. Men jag har aldrig velat avstå tilltuggen, för just vid den tidpunkten på kvällen, när det börjar bli lite svalare, brukar jag bli hungrig och de härliga munsbitarna smakar gudomligt till vinet, hur enkla de än är. Och vad som helst kan ligga på den lilla brödskivan. Efter en varm, svettig dag kan crostinon med sardeller ge en del av den sälta kroppen då så väl behöver. Ibland serveras brödskivan med frittata (omelette), tomatröra, en skiva salame, tapenade eller en enkel bit av någon av distriktets alla typiska ostar – tome. På assietten ligger ibland prosciutto crudo (lufttotkad skinka), grissini, underbara stora gröna oliver, eller en liten bit foccaccia. (Den bästa foccaccian jag förresten någonsin har ätit serverades i en strandbar i San Lorenzo al Mare i Ligurien! Favoriten var den med lök.) 


After Work har väl alltid på något sätt existerat i Italien, men jag tror det är ganska nytt att kunna gå och sätta sig någonstans, beställa ett glas vin och för ytterligare några få euron kunna äta från en framsatt buffé, hur mycket man vill. Det är billigt, ofta rätt gott, även om gastronomin inte når himmelens höjder, men osexigt! Det passar kanske den som inte har så mycket i reskassan, eller inte är så intresserad av att upptäcka och äta god piemontesisk mat. Att inte vara nyfiken på maten i Alba är dock ett misstag för det finns flera riktigt bra restauranger i stan. 

Men aptitretarna är av någon anledning alltid sexiga!

Anna

3 kommentarer:

  1. Så mysigt det verkar att var där! Trevligt berättat :)

    SvaraRadera
  2. Oj, det låter så-ja, just aptitretande-. I Nerja får man på en del barer en tapa till varje glas, särskilt trevligt är det på bar Redondo. Ann-Marie

    SvaraRadera
  3. Smarr!! Man skulle ju kunna åka dit bara för det:)

    SvaraRadera