tisdag 25 januari 2011

De tre årstiderna: Del 3 – Hösten


Det är i slutet på oktober och ett par veckor till in på hösten och vinbladen som syns på bilden hade varit röda. Redan nu skiftar växtligheten ifrån ljusgult till varmt rött.

I september handlar hösten om vin, vin, vin i just den ordningen. Men när vi når oktober doftar hela staden tryffel. Det är tryffelfestival och Piemontes guld, eller de vita diamanterna - den bästa vita tryffeln i världen - nosas upp redan långt före gryningen av hundar med hussar som håller sina tryffelställen hemliga för allmänheten.


På Piazza Savona säljs rostade kastanjer, så när det blir lite kyligare under de tidiga kvällstimmarna värmer de händerna gott.
Och i barerna sitter det nu människor inomhus och njuter av vinet eller drinken. Det mycket populära vinkaféet mitt i centro storico (gamla stan) är välfyllt och surrigt. Där känner den mest skojfriske servitören, med det ganska komiska utseendet, igen mig och min syster. Vi känner oss hemma och beställer in ett glas av en av mina favorit-barberor, La luna e i falò (Månen och brasorna).

Fast middagen väntar. Mycket gärna går vi till den enklaste av osterie där den ena antipaston (förrätten) efter den andra ställs fram, sen en primo (oftast pasta), en secondo (kan vara 
köttgryta) och en dolce (söt dessert) eller en bit formaggio (ost) – allt för nästan inga pengar! Mums! Självklart dricker vi husets vin på karaff! Eller kanske går vi till stans bästa pizzeria som ägs av en tunn, liten, gammal man, som lär ha gjort miljoner i euro. Men vill vi istället spendera lite mer och få en michelinstjärnebelönad gastronomisk upplevelse går det också bra, både i och utanför Alba.


Anna


3 kommentarer: