söndag 6 februari 2011

Hur många av er har ätit tryffelsvamp?

Det är något mystiskt över den där underjordiska svampen. Vissa mörka sorter smakar milt skogigt, jordigt, medan den högt värderade vita har en tydlig vitlökskaraktär. Svin älskar den och så också väldigt många matintresserade människor (varav kanske någon enstaka tillhör det förstnämnda gänget varelser ...). Men hur många av er har smakat tryffel någon gång?
Kvalitetsmärkt vit alba-tryffel! Den bästa i världen!
Skillnaderna mellan svinet och människan, förutom de helt uppenbara, är att våra luktorgan inte kan nosa upp dem i underjorden och att svinet har oerhört svårt för att låta bli att äta upp dem på studs. Hundar är därför bättre att använda som tryffeljägare – de nosar upp svampen lika bra men är lättare att fostra till att avhålla sig från att äta upp den.
Traditionellt sett hyvlar italienaren tryffeln över sin maträtt, men numera finns det producenter som helt enkelt smaksätter godsaker med tryffel på olika sätt att sen använda i rätter och som ackompanjemang till t.ex. ost och grönsaker. Att olivolja kan smaksättas med tryffel är nog inget nytt för de flesta, men nu kan ni också hitta tryffelsalt, tryffelhonung, tryffelbalsam- vinäger, mm. De produkterna och andra mycket intressanta produkter med tryffel i, har CiaoAlba med stolthet börjat sälja! De är av rasande hög kvalitet och omsorgsfullt och kärleksfullt producerade av de allra bästa råvaror. Det företag vi tar dem ifrån tillverkar dessutom både vit och mörk chokladtryffel, med hasselnötter. En sort innehåller faktiskt också en aning tryffelsvamp! Spännande smak!
Varorna finns än så länge att köpa i ostbutiken Bengtssons Ost i Helsingborg, bageriet och fikastället Systrar och bröder  i Malmö, som snart kommer att öppna en delikatessbutik precis intill.  I Malmö, i ny regi sedan snart ett år tillbaka, säljer också restaurangen DOC Piazza  (som för övrigt också säljer några av våra viner) ett par av dem och i delikatessbutiken Grand Deli i Lund står de vackert på en glashylla. 

Jag demade varorna på Grand Deli strax före jul, med framgång! Det är så roligt att ha så fina varor att erbjuda och sen höra kunder säga att de måste köpa hem lite, eller som en kund sa: ”Det här är helt enkelt … SKITGOTT! Var fan står de?”

Det skulle vara kul att se hur många av er bloggläsare det är som har provat tryffel i någon form! Skriv gärna i kommentaren, och om ni har frågor om tryffel och våra delikatesser står jag naturligtvis till er tjänst!

Tryffelhälsningar  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar