söndag 27 februari 2011

Slott och kojor och så en skvätt konst och vin

Nästan varje kulle har smyckats med ett slott, men från början inte främst för skönhets eller syns skull. Det har genom historien förstås varit viktigt att försvara landområden för fientligt främmande folk och självklart går sådana att upptäcka lite snabbare om man har utsikt högt uppifrån. Många av dem är byggda redan på 900-talet men har byggts om kontinuerligt och har inget kvar av sin ursprungliga arkitektur. De pysslas om än idag och är välhållna nog för att ta emot besökare. Andra har inte restaurerats i samma omfattning och står mer som minnesmärken för en svunnen tid.

Några ser ut som medeltida sagoslott ...Slott i repris ovanNågot är Verseilles-inspirerat och byggt i början på 1700-talet


I konstrast till de, någon gång storslagna byggnadsprojekten, står skjul och kapell, vilka en gång har stått som skydd för de djur som har betat i markerna och de människor som har tagit hand om dem i ur och skur. Har man någon gång upplevt någon av de hagelskurar som så plötsligt kan vräka ner i området förstår man hur viktiga de har varit. När marken har övertagits av vinodlingar får de ofta stå kvar.


Patina ...


Slotten är arkitektoniska konstverk i sig, men många av dem innehåller också underbar, dekorativ och förskönande konst på väggar och i tak. Det kanske man i och för sig förväntar sig men ute bland vinodlingarna kan man faktiskt oväntat hitta det här!


Varför inte avsluta rundturen bland slott och kojor i en av slottens vinkällare med en trevlig vinprovning!?Just här provas enbart Barolo-viner. Cristiana är mycket vänlig och kunnig.Hejdå!


Anna


 


1 kommentar: